Ερευνητική δραστηριότητα

Αθανασιάδου Χριστίνα

Αθανασιάδου Χριστίνα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Ψυχολογίας, Α.Π.Θ.

Ερευνητικό έργο

– Έρευνα για σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος του φοιτητικού πληθυσμού

Επιστημονικά υπεύθυνη της έρευνας με τίτλο «Αντιλήψεις και εμπειρίες του φοιτητικού πληθυσμού του Α.Π.Θ. για τη σεξουαλική βία και παρενόχληση στο πλαίσιο της φοιτητικής ζωής». Βασικός σκοπός της μελέτης είναι η διερεύνηση των αντιλήψεων και των εμπειριών του φοιτητικού πληθυσμού (σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο) του Α.Π.Θ. σχετικά με διάφορες μορφές σεξουαλικής βίας και παρενόχλησης στο περιβάλλον της φοιτητικής ζωής και των διαδικασιών που αυτή περιλαμβάνει. Απώτερος στόχος είναι η διατύπωση προτάσεων για χάραξη πολιτικής στο Α.Π.Θ.και το σχεδιασμό μέτρων που θα προλαμβάνουν ή/και θα αποτρέπουν την εκδήλωση αντίστοιχων συμπεριφορών.

Η έρευνα ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2021 και βρίσκεται σε εξέλιξη. Τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων (Ε.Ι.Φ.) και του Κέντρου Κοινωνικής Έρευνας και Λήψης Αποφάσεων (Α.Κ.Κ.Ε.) του Α.Π.Θ. Έχει εγκριθεί από την Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας του Α.Π.Θ. (αρ.πρωτ. 148172/2021) και χρηματοδοτείται από τον Ε.Λ.Κ.Ε. του Ιδρύματος.

 

-REVAMP Project (2019 Erasmus+ KA203) (https://revamp.hfac.keele.ac.uk/)

Μέλος της ερευνητικής ομάδας του χρηματοδοτούμενου, διακρατικού, ευρωπαϊκού έργου με τίτλο“Recognition and Education in Violence, Abuse and Neglect for Medical and Health Care Practitioners (REVAMP)”, το οποίο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019 και είναι σε εξέλιξη.

Στο πλαίσιο του παραπάνω έργου θα δημιουργηθεί καινοτόμο εκπαιδευτικό υλικό για επαγγελματίες υγείας (γιατρούς, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, φυσιοθεραπευτές, κ.α.), με στόχο τη διεύρυνση των γνώσεων και την ευαισθητοποίησή τους σχετικά με τη συντροφική βία και την κακοποίηση στο πλαίσιο των στενών συντροφικών/οικογενειακών σχέσεων. Παράλληλα, το έργο στοχεύει στη βελτίωση των υπηρεσιών φροντίδας που παρέχουν οι επαγγελματίες υγείας σε θύματα, πιθανά θύματα, και επιζήσασες/επιζώντες της συντροφικής/ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης σε πανευρωπαϊκό πλαίσιο.

 

Δημοσιεύσεις

-Αθανασιάδου, Χ., & Δεληγιάννη-Κουϊμτζή, Β. (2022, σε εξέλιξη). Φεμινιστική Ψυχολογία.Κάλλιπος – Ανοικτές Ακαδημαϊκές Εκδόσεις.

-Flouli, A., & Athanasiades, C. (2022, in progress). Discursive constructions of spoken sexism: A Foucauldian discourse analysis. Scientific Annals, School of Psychology AUTh, Vol. 14.

-Flouli, A., Athanasiades, C., & Deliyanni-Kouimtzis, V. (2022, inpress). Words that pierce: Discursive constructions of catcalling. The Hellenic Journal of Psychology.

-Καστράνη, Θ., &Αθανασιάδου, Χ. (2022, σε εξέλιξη). Εμπειρίες γυναικών από τη συντροφική βία: Μια ερμηνευτική φαινομενολογική ανάλυση. Επιστημονική Επετηρίδα, Τμήμα Ψυχολογίας Α.Π.Θ., Τόμος ΙΔ’.

-Καστράνη, Θ., Αθανασιάδου, Χ., & Δεληγιάννη-Κουϊμτζή, Β. (2021). Η θεραπευτική σχέση και η συμβουλευτική διαδικασία μέσα από την εμπειρία γυναικών που έχουν υποστεί συντροφική βία. Hellenic Journal of Psychology, 18, 195-225. https://doi.org/10.26262/hjp.v18i2.8076

-Kastrani, Th., Deliyanni-Kouimtzis, V., & Athanasiades, C. (2017). Women as counselling and psychotherapy clients: Researching the therapeutic relationship. The European Journal of Counselling Psychology, 6(1), 138-161. https://doi.org/10.5964/ejcop.v6i1.130

-Κούρου, Μ., & Αθανασιάδου, Χ. (2022, σε εξέλιξη). Η αναπαράσταση της γυναικοκτονίας στην ελληνική ηλεκτρονική ειδησεογραφία. Επιστημονική Επετηρίδα, Τμήμα Ψυχολογίας Α.Π.Θ., Τόμος ΙΔ’.

-Sakka, D., & Athanasiades, C. (Eds.) (2022, in progress). Gender Identity Research and the Issue of Intersectionality. Psychology, Journal of the Hellenic Psychological Society.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο